Жените ще трябва да изчакат 217 години, преди да започнат да печелят колкото мъжете и да са представени наравно на работното място, сочи изследване, отчитащо най-голямата разлика от близо десетилетие, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

В работата дамите са платени и постигат малко над половината спрямо мъжете, констатира Световният икономически форум (СИФ), установявайки 58 процента разминаване между половете в икономически план.

За втора поредна година швейцарската организация с нестопанска цел отчита влошаване на икономическото неравенство, като измерва колко мъже и жени участват в работната сила, доходите, които те изкарват и професионалния им напредък.

Миналата година СИФ обяви, че нежният пол ще постигне икономическо равенство след 170 години спрямо 118 години през 2015 година.

Никоя страна не е преодоляла разликата в заплащането, посочва СИФ, използвайки данни от институции като Международната организация по труда, Програмата за развитие на ООН и Световната здравна организация.

Като цяло Исландия, Норвегия, Финландия, Руанда и Швеция се нареждат най-високо сред 144 държави, сравнени по напредък в равенството в четири области: образование, здраве и оцеляване, икономическа възможност и политическо овластяване.

България заема 18-о място в класацията, според глобалния индекс в доклада, поместен на сайта на СИФ. От региона на Източна Европа и Централна Азия преди нашата страна е само Словения, която е на 17-а позиция, а след нас е Латвия на 20-о място.

Тази година България се изкачва с над 20 места в общия индекс и така се нарежда втора в региона. Това се дължи на значителния напредък в подиндекса на политическото овластяване и по-специално на равенството между половете при министерски и парламентарни постове, отбелязва СИФ в доклада си.

Най-зле сред всички проследени страни са Йемен, Пакистан, Сирия, Чад и Иран.

Общо взето жените са много по-добре в образованието, където равенство може да бъде постигнато до 13 години, докато затварянето на разликата в политическото овластяване може да отнеме още 99 години, заключава СИФ.