В актуализацията на бюджета са заложени 1.6 млрд. лв. допълнителни приходи - от допълнително платени данъци и осигуровки. Това каза служебният министър на финансите Асен Василев по време на работна среща с президента Румен Радев, на която бяха обсъдени развитието на пандемията от коронавирус у нас и необходимите здравни и социално-икономически мерки за минимизиране на последиците от евентуална нова вълна.

От заложената сума 1.1 млрд. вече са събрани и за приходната част на бюджета ние нямаме притеснения, тя ще може да бъде изпълнена, подчерта министър Василев. С тези допълнителни приходи ще може да се финансират всички здравни мерки, които са в размер на 335 млн.лв. допълнителни разходи, с 430 млн.лв. допълнително ще се подкрепи бизнесът, включително е предвидена и подкрепа за авиацията.

С колко ще се вдигнат различните пенсии от 1 октомври

С 575 млн. лв. се осигурява финасиране на програмите и актуализацията на пенсиите от 1 октомври.

Фондът за бедствия и аварии е почти изчерпан, но предвиждаме в него допълнителни 35 млн. лв., допълни още министър Василев. По думите му всичко това се случва без да се взима допълнителен дълг и без да се увеличава дефицитът.

Бюджетът за тази година беше разчетен така, че мерките за подкрепа на заетост изтичаха през май, социалните мерки - в края на март, а здравните мерки бяха прогнозирани до септември. С допълнителни постановления предишното правителство удължи мерките до края на май.

Чрез преструктуриране на разходните пера мерките са продължени и има достатъчно средства до края на август спрямо текущите разходни тавани в бюджета, тези мерки да продължат, допълни Василев.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg