"Годишните финансови отчети на партиите за 2021 година показват, че политическите субекти са направили разходи за близо 50 млн. лева, а в приходната част са отчели постъпления за малко над 38 млн. лева".

Това посочи Диана Евтимова, председател на Управителния съвет на Института за развитие на публичната среда, във връзка с анализ на харчовете на партиите при предишните избори, направен на базата на данни от Сметната палата.

Тя изчисли, че има 11 млн. лева финансови загуби, които партиите са инкасирали вероятно заради петте избора през миналата година.

ОЛАФ иска да върнем 30 млн. евро в европейския бюджет

"Регистрираните партии са 127. Но в срок отчетите си са подали 123. Като от тях 40 формации не са посочили нито приходи, нито разходи".

Евтимова посочи пред БНР, че въпросът с разходването на държавната субсидия и нейното отчитане е дефицит, който съществува в системата за партийно финансиране.

"От документите, които партиите представят пред Сметната палата, не можем да видим за какво точно се изразходва субсидията... Партиите основно изразходват пари за административни дейности".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg