Повече от една трета /36 процента/ декларират, че след въвеждането на извънредно положение доходите им са намалели. Други близо 1/4 живеят с чувството, че съвсем скоро това ще им се случи..

Това показват данните от втората вълна на сондаж на "Галъп интернешънъл" по отношение на коронавируса и предприетите мерки, проведен сред 850 души на 30 и 31 март. Първата вълна беше преди седмица.

Шест процента от работещите, което е удвояване за две седмици, заявяват, че вече са загубили работа, а още 10 на сто казват, че това е непосредствената им перспектива. 

Извиха се опашки пред бюрата по труда


Мнозинство от 70 процента от работещите не смятат, че работното им място е застрашено.

Активните в икономически план възрасти са и тези, които в най-сериозна степен споделят тревожни оценки и перспективи за доходите си. Може би затова и най-младите групи в по-голяма степен намират мерките вече за непоносими, коментират от "Галъп".

Галъп изследване

Анализаторите констатират, че за изтеклата седмица по главните параметри на масовото съзнание в България във връзка с коронавируса няма съществена динамика.

Две трети от българите продължават да смятат, че мерките които властта взема, са достатъчни. 

Леко нараства спрямо предходната седмица делът на тези, които смятат мерките за прекалени и сега те са 20 на сто, а слабо намалява делът на считащите, че мерките са недостатъчни (12 на сто). 

Самите мерки са "неприятни, но поносими" за 82 процента от българските граждани. 

Колко останаха без работа от началото на кризата

Други 15 на сто казват, че те са "вече непоносими".
 Сред активното население тези дялове са съответно 80 на сто и 17 процента.

Действията на правителството отново се оценяват високо - както и миналата седмица.

В този контекст националният оперативен щаб също запазва одобрението си в извънредната ситуация. Тя създава ново доверие към властите, отбелязват от "Галъп".

Галъп изследване

Според данните 24 на сто от хората са в панически страх, 60 на сто - в тревога, а 13 на сто отговарят, че реагират спокойно. Останалите се затрудняват да отговорят.

Като цяло българите търпеливо понасят сполетелите ги ограничения и не се вижда необходимост от краткосрочни корекции на извънредния режим. С изключение на икономическата ситуация, където се струпват тъмни облаци, обобщават анализаторите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg