Намалява размерът на недекларирания труд в страната.

Това отчете вицепремиерът по икономическата и демографската политика Марияна Николова по време на парламентарния контрол днес.
 
Тя посочи, че във всички проучвания се отбелязва тенденция на намаляване на относителния дял на недекларирания труд и сивата икономика в страната.
 
Николова цитира данните на Международната организация на труда (МОТ), които отчитат намаляване на размера на недекларирания труд в страната. Неформалната заетост в България е 15,9% при средно равнище за ЕС - 16,3 на сто, съобщи Николова, цитирана от БТА.

Монтьори и строители взимат пари под масата

По думите й отчетеното намаляване на недекларираната заетост се дължи на множество фактори, като посочи сред ключовите - извършването на законодателни промени в трудовото и осигурителното законодателство.

Други фактори за намаляване на този вид заетост е междуинституционалното партньорството и доброто взаимодействие със социалните партньори.
 

istock
istock

Предприемат се и действия за справяне с недекларирания труд с трансграничен елемент, каза вицепремиерът и посочи като пример за добра практика за борбата с нелегалната заетост сключените споразумения с Германия, Франция, Нидерландия и Великобритания.

В годишния план за дейността на Изпълнителната агенция "Главна инспекция по труда" винаги се планират мерки, насочени към борбата с недекларирания труд, като основен показател за изпълнението е определяне на брой проверки, които следва да бъдат насочени към справянето с този проблем, каза вицепремиерът.

Една трета признават сивата икономика за престъпление

Планират се и информационни кампании, насочени към борбата с недекларирания труд, подготвя се участието на ГИТ в европейската кампания за деклариран труд, която ще се състои през пролетта на 2020 г.
 
Вицепремиерът заяви, че от особена важност за преодоляването на проблема с този вид заетост е намаляването на степента на обществена толерантност към сивата икономика, както и засилването на доверието в публичната администрация.

Разкодирай личните си финанси с Pariteni.bg. Каним те да участваш в конкурс за 50% стипендия, предоставена от Pariteni.bg, за работилница „Лични финанси: как да инвестираме по-добре“ на The Business Institutе. За целта трябва само да попълниш формуляр за кандидатстване до 22.11.2019.


За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg