Ще бъде увеличен размерът на помощта за пенсионерите, която компенсира високата цена на тока за битово потребление. Това заяви министърът на труда и социалната политика Георги Гьоков по време на парламентарния контрол.

Министърът уточни, че размерът се определя всяка година, съобразно промените на цените на електроенергията. За предстоящия сезон се предвижда 300 хиляди пенсионери да получат помощи. Така одобрените допълнителни разходи за изплащане на целеви помощи за отопление са над 50 милиона лева.

Променят правилата за социалните помощи

"Във връзка с увеличаването на броя на правоимащите и поскъпването на енергоносителите общият размер на помощите за новия отоплителен сезон ще достигне 181 млн. и 300 хил. лева. Използваният корекционен коефициент, който ще включва и тазгодишоно увеличение на пенсиите, ще гарантира правото на възрастните да продължат да получават и през следващия отоплителен сезон помощ за отопление. Ще се увеличи и размерът на помощта, която ще компенсира увеличението на цената на електроенергията за битово потребление.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg