Печалбите от ваксините срещу коронавируса са направили най-малко 9 души милиардери. Сред тях са изпълителните директори на "Модерна" Стефан Бансел и на "Байонтех" Угур Шахин, информира БНР.

Това съобщава коалиция от организации и активисти, обединени от целта ваксините да бъдат световно общо благо. Сред тях са "Оксфам" и "Амнести интернешънъл".

Пандемията създаде десетки нови милиардери

В изявление на коалицията се призовава за край на монопола на фармацевтичните корпорации върху ваксинационните технологии.

istock
istock

Подчертава се, че деветимата нови милиардери имат нетни активи на обща стойност над 19 милиарда долара, което е достатъчно да се ваксинират напълно срещу коронавирус всички хора в страните с ниски доходи. 

Освен това, богатството на други 8 свръхбогаташи се е увеличило с над 30 милиарда долара, благодарение на ваксинационните кампании. Информацията се основава на данни от списание "Форбс".

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg