"Заради грешките на МЗ по време на цялата пандемия държавата ще понесе голяма отговорност. Всеки може да търси вреди за незаконосъобразните актове, които са издавани.

Голяма част от заповедите на министрите на здравеопазването са именно такива, част от тях могат да бъдат прогласени за нищожни. Всеки един бизнес, който е бил ограничен и е търпял вреди, може да потърси отговорност от държавата". Това заяви д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право, за "Твоят ден" по NOVA NEWS.
 
"Текстът за промени в Закона на здравето е юридически неграмотен. Трябваше с Наредба да се създадат правила за действие при пандемия. Не можем да разчитаме на политическата коректност на министър на здравеопазването. Всичко се прави в последния момент и се опитваме да запушим пробойни, защото корабът отдавна потъва. Експертното мнение не се цени, за сметка на това да сме политически угодни", посочи адвокатът.

Искат промяна на заповедта за зелените сертификати

По думите й политическите дрязги и конфликти заместват идеята да се опази общественото здраве. Д-р Петрова предложи и решение. "Максимално бързо въвеждане на електронно здравеопазване, за да имаме верни данни, на базата на които да правим анализите. След това да се изготви добра нормативна база, която да изхожда от общото към частното", призова експертът.
 

istock
istock

Според нея разделянето на майки с деца и затваряне на магазини в Шанхай звучи абсурдно, не са спазени принципите на пропорционалност. "Трябва винаги да си даваме сметка дали тази COVID мярка не вреди повече, отколкото помага. Да ограничаваме свободното придвижване не мога да кажа, че е законосъобразно, нарушени са човешките права. Вероятно в китайското законодателство е позволено, но у нас не може да се случи", коментира тя.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg