"Бюджетът за 2021 г. дава ясен хоризонт за реализиране на политики и мерки. В него има предвидени достатъчно буфери. Следващото правителството ще може да го изпълни, независимо в каква политическа конфигурация ще бъде съставено“.

Това заяви от парламентарната трибуна министърът на финансите Кирил Ананиев, след окончателното гласуване на бюджета за 2021 г., предаде БГНЕС.

Министър Ананиев благодари на депутатите за проведените дебати, които определи като конструктивни, за подкрепата към параметрите на бюджета, но и за критиките към тях.

Окончателно: Одобриха бюджета на държавата за догодина

„Всички имаме разбирането, че трябва да отговорим на предизвикателствата на COVID-19. Знаем за притесненията на хората за здравето им, за здравето на техните близки, за доходите им и за социалната сигурност. Знаем и за притеснението на бизнеса, засегнат от кризата. Знаем и за предизвикателствата за запазване на финансовата сигурност и стабилност на държавата“, увери Ананиев, който бе категоричен, че в голямата си част тези проблеми са решени в приетия закон за бюджета.


Според Ананиев проблемите на обществото са надпартийни, бюджетът не трябва да обслужва партийни интересни, а да е насочен към националните такива – да се подпомагат уязвимите групи, да се съхрани бизнесът и да се гарантира финансовата сигурност на социалните системи.

Как ще се компенсират работниците заради новите мерки

„Бюджетът за следващата година е нашият адекватен икономически отговор, с който да осигурим стабилност и сигурност в условията на COVID-19 и да продължим по пътя на реформите, започнати още в първите дни на този управленски мандат“, смята Ананиев, давайки пример с повишаването на средната учителска заплата, повишаването на възнагражденията в системата на висшето образование, повишаването на минималната работна заплата, доходите в бюджетната сфера и други.

„В същото време, дефицитът и дългът на страната продължават да са сред най-ниските в ЕС“, каза още финансовият министър.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg