Компенсациите за родители, чиито деца не са приети в детска градина, се бавят. Това става ясно от въпрос на депутата Елисавета Белобрадова до здравния министър проф. Христо Хинков. Родителите са получили парите си за май, но не и тези за юни, юли и август и септември, уточнява депутатът.

В отговор министърът уточнява, че забавянето се дължи на Наредбата на Министерския съвет за условията и реда за предоставяне и изплащане на средства от държавния бюджет за компенсиране на разходите, извършени от родителите на неприети деца поради липса на места.

С приемането на Закона за държавния бюджет за тази година бяха приети и промени в Закона за здравето, според които държавата изплаща компенсации до 1 септември в годината, в която детето навършва 3 години и не е прието в ясла. В тази връзка е изготвена наредба за реда за изплащане на тези средства, която е приета от правителството, но все още не е обнародвана в Държавен вестник, уточнява Хинков.

Изплащането на помощта за юни 2023 г. вече ще се извършва именно по новата наредба въз основа на подадените искания от родителите и данните от общините през 2022 г.

За месеците юли, август и септември заявления ще се подават в срок до 10 работни дни от обнародването на наредбата в Държавен вестник. След което общините трябва да предоставят на Министерство на здравеопазването информация за размера на средствата, които да бъдат изплатени на родителите в срок до 10 работни дни от подаване на заявленията.

Държавата осигурява безплатни детегледачки

След това Министерство на здравеопазването изготвя проект за размера на обезщетенията, който се внася за разглеждане в Министерски съвет, посочва министърът.

istock
istock

Той уверява, че след публикуване на наредбата ведомството му ще предприеме нужните действия в най-кратки срокове общините да получат парите за компенсиране на родителите.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg