След 21 часа заседание парламентът окончателно прие Бюджет 2023 рано тази сутрин. Заседанието приключи малко преди 06.00 ч.
 
От септември работещите във фирми с над сто души вече задължително ще получават заплатите си по банков път. Депутатите задължиха банките да не налагат такси за теглене от сметките, когато се ползва банкомат на финансовата институция, издала картата. Без такси за теглене ще бъдат и пенсиите, стипендиите и помощите.
 
Ангажиментите, поети за увеличаване на заплатите в бюджетната сфера, също залегнаха в окончателно гласуваните текстове. Допълнителните разходи за това са около 400 милиона лева, като средствата идват основно от капиталовите разходи на различните ведомства, за да не се отвори по-голяма дупка в бюджета, съобщава Нова телевизия.

Фирмите с над 100 служители ще плащат заплати само по банков път

МВР и ДАНС ще получат допълнително 157 милиона лева, Отбраната - 75 милиона лева, за Спешната помощ - 30 милиона и 25 милиона за приходните агенции. Ще има и увеличаване на акцизите за електронните и бездимните цигари на две стъпки - един път от август и още един път от януари.

istock
istock

„Продължавам да вярвам, че икономиката ще расте по-бързо от 1 процент тази година. Данните за второ тримесечие ще ги видим в средата на август”, заяви финансовият министър Асен Василев.
 
Следващото заседание на парламента започва днес в 13 часа.
 
 За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg