Най-популярната криптовалута - биткойнът, продължава триумфалния си възход, като в нощната търговия премина границата от 44 000 долара за пръв път от април 2022 г., макар и впоследствие да спадна, съобщава Си Ен Би Си.

В сутрешната търговия биткойнът се движеше с около 4 на сто повече от предходния ден и към 9:20 ч. бълг. време се разменяше за 43 616 долара, по данни на "Койнметрикс" (Coin Metrics).

Биткойнът поскъпва

През последните седмици цената на биткойна започва да расте все по-бързо. В началото на ноември той се разменяше за 34 000 долара, а през уикенда премина границата от 40 000 долара. Поскъпването му от началото на годината досега вече надхвърля 160 процента.

Друга популярна криптовалута - етерът, добави 1,6 на сто до 2269 долара, а от началото на годината досега цената му се е покачила с 88 на сто.

istock
istock

Според анализатори основната причини за добрите позиции на биткойна са очакваното му одобрение за размяна под формата на спот борсово търгувани фондове (ETF), като това е най-вероятно да се случи в началото на следващата година.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg