Делът на населението, което може да свърже двата края трудно или много трудно, варира от 37 на сто в България и 9,2 на сто във Финландия.

Това сочи публикуваното в сряда най-ново изследване на европейската статистическа агенция Евростат, систематизирала нова база с данни, показващи въздействието на пандемията от COVID-19 върху 11 страни от ЕС. Данните обхващат периода на четвъртото тримесечие на 2021 г.

Жените във Варненско са по-застрашени от бедност в сравнение с мъжете

В същото време поне 20 на сто от всички жители на страните в ЕС, за които фигурират налични данни (България, Белгия, Ирландия, Франция, Австрия, Словения и Финландия) биха могли да свържат двата края лесно или много лесно, сочат още данните на Евростат.

Единствено в България (сред посочените от ЕС страни) делът на гражданите, които не са изпитвали никакви или почти никакви затруднения да посрещат разходите си за живот, е едва 4,4 на сто през четвъртото тримесечие на миналата година.

Евростат

Най-висок е показателят във Финландия, като цели 43,7 на сто от финландците не са имали затруднения при посрещане на разходите си.


Разразилата се пандемията от коронавирус през 2020 г., продължила и през 2021 г. повлия на условията на живот сред всички страни членки на Европейския съюз. Макар и в различна степен, всички граждани на страните от ЕС бяха засегнати от намаления на доходи, съкратено работно време и тежки правила за социално дистанциране.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg