Българският лекарски съюз (БЛС) подкрепя справедливите искания на работещите в Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и в Районните здравноосигурителни каси (РЗОК), реши на свое заседание Управителния съвет на БЛС.

Оценката за труда им е оскърбителна и показва непознаване на отговорностите, които носят. Заплащането им не отговаря по никакъв начин на огромното натоварване, на което са подложени, посочват в съобщение от БЛС. 

Наред с необходимостта от увеличение на заплатите от БЛС са на мнение, че е необходимо реформиране и рационализиране на щата в РЗОК в страната, оптимизиране и улесняване на процесите на работа на колегите, работещи в тези структури.

Предлагат вдигане на здравната вноска

Решаването на проблема не минава през назначаването на стотици нови служители, на обидно ниски заплати. Подобна стъпка няма да доведе до по-добра организация на работа и няма да удовлетвори работещите там, а напротив - ще утежни и без това тромавата структура, заявяват от Лекарския съюз. 

Лични лекари таксуват медицински бележки и болнични за деца

На 13 юни служителите на НЗОК и на РЗОК в страната излязоха на едночасов предупредителен протест. Те настояха за 40 на сто увеличение на заплатите от 1 януари т.г. Протестът беше организиран съвместно от двете синдикални организации на Конфедерацията на независимите синдикати в България и Конфедерацията на труда "Подкрепа". 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg