Парите, които българите работещи в чужбина изпращат на близките си, намаляха 7-8 пъти в сравнение с периода преди пандемията, показват данните на БНБ.

През март емигрантите са пратили у нас близо 15 милиона евро.

Сумата е драстично по-малка от изпратената през март 2019 г. например, когато българите зад граница са превели на близките си близо 113 млн. лева.

Такава е и ситуацията през януари, когато българите в чужбина са изпратили само 11,9 млн. евро, показват данните на БНБ. Сумата е над 7 пъти по-малка спрямо получените от чужбина средства през януари 2020 г., преди пандемията от Covid-19.

За първото тримесечие на 2022 г. получените средства от емигранти са 39,7 млн. евро, показват данните на БНБ. Сумата е много по-малка от тази за първите три месеца на 2019 г. и 2020 г., когато изпратените пари са били съответно 300 млн. лева и 237 млн. лева.

Работещите в чужбина спряха да пращат пари

Преди пандемията парите от емигрантите нарастваха постоянно и през 2019 г. достигнаха до около 100 млн. евро на месец. Причините за това са няколко – от една страна много българи се върнаха у нас заради пандемията, а други загубиха работата си зад граница и разчитат на помощи там.

Най-много пари идват от българите, които работят в Германия. За три месеца те са превели 8 млн. евро.

istock
istock

На второ място са нашенци, които работят в САЩ, през първото тримесечие те са изпратили на близките си 7,3 млн. евро. На трето са емигрантите в Испания, които са изпратили 4,3 млн. евро, а на четвърто - от Великобритания, който са превели 3,9 млн. евро. Значителни средства идват и от Гърция - 2,5 млн. евро.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg