Цената на златото се понижава тази сутрин, растежът на доходността на американските държавни облигации задържа рекордния ръст на котировките на жълтия метал, показват данните от търговията.

Към 8.29 часа българско време цената на октомврийския фючърс на златото на нюйоркската борса Комекс се понижи с 0,25% или 4,95 долара до 1965,45 долара за тройунция. Септемврийския фючърс на среброто поевтиня с 1% до 22,442 долара за тройунция.

Нов рекорд в цените на злато и сребро

„Златото се оказа под натиска на растящата доходност на американските съкровищни бонове, което провокира корекционна продажба“, заяви анализаторът на ED&F Man Capital Markets Едуард Майер.

istock
istock

Доходността на 10-годишните съкровищни бонове непрекъснато растеше от началото на тази седмица. Тяхната доходност в момента е 0,709% спрямо 0,566% в края на миналата седмица.

Цената на златото за пръв път се понижи след 9 седмици на растеж. Миналия петък тя обнови своя исторически рекорд, който сега е 2089,2 долара.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg