С близо 14% скачат депутатските заплати. По този повод журналистът Таня Петрова заяви пред NOVA, че те са обвързани със средните в обществения сектор.

"Нормално е когато носиш отговорност на висок пост, да получаваш и висока заплата. Проблемът е, че средната работна заплата е замазващ показател, тъйа като има региони, в които далеч не е обявената - 1872 лв. Например 1000 лева е във Видин", сподели тя. 

Колко достигна средната работна заплата у нас

Заплатата на един депутат надхвърля 8000 лева.

"Има страшно големи разлики в регионите. Част от обществото не може да проумее как някой има толкова много, докато друг едва скалъпва двата края. Много старо съотношение са депутатската заплата да е 3 пъти по-висока от средната за обществения сектор", обясни журналистът.

istock
istock

Относно имуществените декларации Петрова посочи, че ще е по-интересно с какви притежания ще излязат от властта.

"Не е хубаво нито да са твърде бедни, нито твърде богати. Не вярвам, че декларирането е ефективен механизъм за проследяване на придобитите доходи. Нужни са много по-сериозни проверки", смята журналистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg