Министерски съвет одобри проект на Закон за несъстоятелност на физическите лица, придобил гражданство като Закона за личния фалит. Това съобщи на брифинг в Министерски съвет министърът на правосъдието Крум Зарков.
 
“Този закон е особено важен, защото той предлага правна уредба по производство на несъстоятелност на физическите лица, която да запълни празнота и да уреди производството в съответствие е обществените очаквания, изискванията на актовете на ЕС и особеностите на правната ни система”, коментира Зарков и заяви, че няма държава в ЕС, в която да няма законова регламентация на личния фалит. “България твърде дълго остана без такъв закон”, заяви Зарков.

Длъжници ще плащат по 4000 лева за минимален дълг

Той поясни кой може да се възползва от този закон. “Само добросъвестни длъжници могат да искат образуване на производството,  ако желаят да удовлетворят всички свои кредитори, и в резултат на това да бъдат освободени от непогасени задължения”, каза Зарков и дефинира “добросъвестни длъжници”. “Добросъвестен“ е онзи длъжник, който поема задължение, съобразно своето имуществено състояние и доходи, и който със своите действия не уврежда умишлено, или поради небрежност, интересите на своите кредитори”, обясни правосъдният министър.
 

istock
istock

Несеквестируемото имущество на длъжника няма да се включва в масата несъстоятелност и срещу него няма да може да бъде насочено изпълнение. “Той ще бъде защитен”, поясни Зарков и допълни, че “съдът ще определи издръжка, която служи за задоволяване на потребностите на длъжника и неговото семейство, съобразно семейството и имуществото им състояние, която не може да бъде по-малка от минималната работна заплата”, каза още той.
 
Проектът е изготвен от Министерството на правосъдието и Министерството на иновациите и растежа.
 
“Този закон е с цел да помогне на хора, изпаднали във временно затруднение”, каза Зарков и каза, че се надява той да бъде приет до края на 2022 г.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg