Страната ни е единствената в ЕС, която няма регламентация на несъстоятелността на физическите лица, или т. нар. личен фалит.

Предстои обществено обсъждане на проектозакона за несъстоятелността на физическите лица. По него се работи от години.

Предизвикателство е да се намери компромисно решение – да се удовлетворят кредитори, които имат доказано и безспорно вземане, но същевременно да не се създават възможности лица, които са теглили неразумно кредит или са злоупотребили с доверието на кредиторите си, да получат с лекота пълно освобождаване от дълговете, поясни пред БНР Светла Стойкова, държавен експерт в дирекция "Съвет по законодателство" на Министерството на правосъдието.

Повече фирми обявяват фалит у нас

Производството по несъстоятелност на физическите лица все още е непознато за правната ни система, уточни тя.

istock
istock

Рискът от фалит звучи стряскащо, хората биха се страхували от това нещо, но подаването на искане за откриване на такова производство по-скоро би позволило на длъжника да изпълни неща, които така или иначе дължи, подчерта Стойкова.

Така по думите ѝ вместо да води много съдебни и извънсъдебни битки, изпълнителни за имуществото му, той може да спре всичко това, искайки от съда да акумулира всички претенции в едно производство. Длъжникът следва да е добросъвестен.

Може ли нов кредит да намали задълженията

"Целта не е да се насърчават неразумни харчове и лекомислено поведение у потребителите, защото никой не е длъжен да плати ваканцията на някой на Малдивските острови."

Законопроектът регламентира доказването, че длъжникът е неплатежоспособен. Като обективен критерий са заложени дългове на стойност повече от 10 минимални работни заплати.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg