До края на януари проектобюджетът на държавата ще бъде внесен в Народното събрание, като до средата на януари ще почне публичното му обсъждане, каза пред журналисти днес министърът на финансите Асен Василев.

Реалистично е парламентът да приеме бюджета през февруари, каза министърът. Бюджетът със сигурност ще е на дефицит, но като се изключат ковид мерките, този дефицит ще е под 3 процента. Мерките срещу последствията от пандемията ще вдигнат дефицита малко над 3 процента от БВП, смята Василев.

Какво ще стане, ако влезем в 2022 г. без приет бюджет

Бюджетът ще е с малко заложени политики - те ще бъдат включени в актуализацията на бюджета, която се предвижда да се направи в средата на годината, добави той. Актуализацията е заложена още при преговорите за съставяне на правителството, уточни Василев. Практиката с решение на Министерски съвет да се преразпределят приходите в бюджета не е добра, каза още той.


Изминалата 2021 година завърши с бюджетен дефицит от 3 процента, с 0,6 на сто по-малко от предвидения в актуализирания бюджет за 2021 година. Това се дължи на по-високите приходи, със 7,9 млрд. лева повече от тези през 2020 година, каза Асен Василев.

Запитан как директорът на НАП Румен Спецов е продал фирмата си "Гранекс Трейдър" с 1,1 млн. лева задължения през 2016 година, министърът каза, че Спецов е спазил закона и посочи добрата работа на приходната администрация през последните месеци, откакто Румен Спецов е директор на НАП.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg