Еднолични търговци, съдружници в търговски дружества, собственици на ЕООД, земеделски стопани и тютюнопроизводители, лица, упражняващи свободна професия или занаятчийска дейност не се осигуряват във фонд „Безработица“ и заради това не могат да се възползват от мерките, които предприе държавата за защита на останалите.

Това обяснява в писмен отговор на депутати от БСП вицепремиерът Марияна Николова.

Над една пета от българите декларират, че нямат спестявания

Те могат да се възползват от гарантираните безлихвени кредити до 1500 лева за самонаети лица при пет години гратисен период и 10 години срок на погасяване.
 
Освен това те можели да се възползват и от падането на наказателните лихви.

Вицепремиерът признава, че извънредното положение заради разпространението на коронавируса се отразява негативно върху всички сфери на икономически живот в страната, в това число и на самоосигуряващите си.
 

Марияна Николова
БГНЕС

Така че ще се търсят и други начини за тяхната подкрепа.
 
Много често хората със свободни професии ползват помещения под наем, като според Николова има възможност за намаляването на вноските за наем или освобождаването от заплащането му, ако те са преустановили дейността си заради извънредното положение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg