Европейската комисия и Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) подписаха споразумението относно Механизма за отпускане на заеми за публичния сектор, който представлява третият стълб на Механизма за справедлив преход, съобщава ЕИБ.

Механизмът ще финансира публични инвестиции в регионите, които са най-засегнати от прехода на Европа към неутрална по отношение на климата икономика. Той ще съчетае до 10 млрд. евро под формата на заеми от ЕИБ с 1,5 млрд. евро безвъзмездни средства, отпуснати от бюджета на ЕС.

Кристалина Георгиева: Следващата година вероятно ще бъде още по-трудна

Механизмът предлага комбинация от заеми от ЕИБ и безвъзмездни средства от ЕС. За да отговарят на условията за допустимост, проектите трябва да се изпълняват в територии, посочени от ЕК като най-затруднени поради отказа от изкопаеми горива и въглеродно интензивни промишлени дейности.

В по-слабо развитите региони (с БВП на глава от населението под 75 на сто от средния за ЕС) компонентът на безвъзмездните средства от ЕС може да достигне до 25 на сто от размера на заема от ЕИБ, отпуснат за всеки проект.

istock
istock

За повече информация относно възможностите за възползване от предвидените безвъзмездни средства на ЕС и от заема на ЕИБ, организациите от публичния сектор могат да вземат участие във виртуалния информационен ден в сряда, 14 септември 2022 г., организиран от Европейската изпълнителна агенция за климата, инфраструктурата и околната среда (CINEA), в който ще участват отделът за регионална и градска политика на Европейската комисия (ГД "Регионална политика") и ЕИБ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg