Минималната работна заплата трябва да е 762 лв., заяви бившият министър на труда и социалната политика Христина Христова. По думите й всички партии, които участват в преговорите за кабинет, дават добри и аргументирани предложения, но това, което е сложеното е, че имаше противоречиви предложения, които няма как да бъдат едно с друго.

Спорът е много голям, синдикатите извеждат социалните функции на минималната работна заплата, бизнесът извежда икономическите функции. Това е една тема, която предстои на новото правителство да я решава, защото над 350 000 души получават минималната работна заплата, посочи Христова пред БНТ.
 
Не по-малък е спорът и за пенсиите. Имаше една стъпка в правилната посока - преизчисляване на пенсиите от 1 януари догодина, обясни Христова и добави, че трябва да се каже, че няма съвършен механизъм за преизчисляване на пенсиите.

Финансовият министър: Не предвиждаме увеличение на данъците

Тя отбеляза, че бюджетът на една държава е най-политическият инструмент, но Христова се надява политическият дебат да се опре на експертният анализ. Като следях дебата в социалната сфера ми направи впечатление предложението на Демократична България за реформи в ТЕЛК, каза Христова.

istock
istock

За съкращаването на държавната администрация с 30%, Христова заяви, че въпросът е многопластов и има много аспекти. Трябва да се направи много сериозен и качествен анализ, каза тя. Трябва да има активна политика на пазара на труда - квалификация и преквалификация за хората, които могат да загубят работата си.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg