Бюджетът тази година може да завърши с нулево салдо и дори с малък излишък, обяви служебният министър на финансите Валери Белчев в рубриката „Властта говори! Открито“. До края на годината няма да бъде теглен нов дълг, допълни Белчев:

„Дълговият лимит е определен на 4,5 млрд., дотук сме изтеглили 3,8 млрд. Тъй като като цяло приходната част върви добре, не планираме до края на годината да правим допълнителни емисии“.

Според Валери Белчев догодина обаче ще се наложи да се излезе с дългова емисия на международните пазари. През 2022 г. на страната ни предстои плащането на вече поето задължение на над 1 милиард евро:

Oчаква ни кризисен бюджет с дълг от 5-6 млрд. лв.

„В крайна сметка местният пазар е сравнително ограничен. Ние и като държава най-малкото имаме нужда и от диверсификация по линия на дълговете. Така че, да, ако това нещо зависи от мен, със сигурност бих планирал международна емисия“.

Дълговият лимит за догодина все още не е определен.

Засега служебният кабинет работи с вариант Бюджет 2022 да бъде с дефицит от 2,9 % на брутния вътрешен продукт. Не се предвижда увеличаване на данъци, каза още Валери Белчев.

Той потвърди, че служебният кабинет предлага догодина минималната пенсия да бъде 370 лева, но за да не падне доходът на пенсионерите с минимална пенсия, се предвижда добавка от 60 лева от януари до юни.

Белчев заяви вчера намерение до 17 декември правителството да е приело бюджета за догодина в основните му параметри, като разчита парламентът да го гласува в срок и след това редовният кабинет да „попълни“ политиките чрез актуализация на закона.

Икономист: Забравете за 120-те лева добавка към пенсиите

Макар и в много основни щрихи министърът представи параметрите на бюджет 2022 и заяви готовност да говори в числа.

„Те ще бъдат обект на дебати, те ще бъдат обект на вътрешнопартийни и междупартийни войни. Нека поставим основата, нека говорим за бюджет“.

istock
istock

Според анонса догодина ще има ръст на минималната работна заплата.

„Знаете, че при 650 лева на месец това е крайно недостатъчно, за да може да се издържа едно домакинство. Затова предлагаме увеличение на 710 лева. Политическите партии се обединиха около някаква аналогична цифра – 700 лв. Мислим да предложим малко повече. Смятаме, че това е важно за населението“, каза Валери Белчев.

По отношение на пенсиите от финансовото министерство уточниха, че още през септември тази година парламентът определи минимален размер на пенсията за осигурителен стаж и възраст от 25 декември на 370 лв.

Ръст на майчинство, детски надбавки и минимална заплата предлага служебното правителство

При базовия сценария са включени разчети за минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст именно в този размер, а от 1 юли – осъвременяване в размера по реда на швейцарското правило.

До юни включително е предвидена още и добавка до 60 лв.

Относно увеличение на възнагражденията за държавните служители, Белчев посочи, че се планира увеличение с 5%. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg