Еврото поскъпна спрямо големите си конкуренти днес, ден след като президентът на Бундесбанк Йоаким Нагел сигнализира за още повишения на лихвените проценти от страна на Европейската централна банка за борба с неимоверно високата инфлация, предава БГНЕС.

Единната европейска валута се изстреля с 1,6% спрямо йената и с повече от 1,4% спрямо долара.

Миналата седмица ЕЦБ повиши лихвените проценти в еврозоната с рекордните 0,75 процентни пункта и предупреди, че инфлацията ще остане висока за продължителен период.

Какво ще се случи с кредити и депозити у нас след решението на ЕЦБ

В неделя президентът на Германската централна банка Нагел сигнализира, че ЕЦБ вероятно ще продължи да повишава лихвените проценти, тъй като инфлацията в еврозоната ще продължи да се покачва. Сега пазарните наблюдатели очакват още едно голямо увеличение на лихвите на ЕЦБ през октомври.

"Очаква се ЕЦБ да повиши лихвите още повече след коментарите", заяви анализаторът Крейг Ерлам в търговската компания OANDA.

istock
istock

Той допълни, че еврото е трябвало да се възстанови след неотдавнашните големи загуби, включително 20-годишното дъно спрямо долара миналата седмица.

Банките в Европа се готвят за тежка зима

Затягането на разходите по заемите от страна на ЕЦБ следва примера на Федералния резерв на САЩ, който провежда агресивна парична политика, за да се справи с високите потребителски цени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg