Хората в Германия са спестявали "като луди" през 2020 г. и в момента са по-богати от всякога. Това сочат изчисления на водещата Де Цет банк, която е втората по активи в страната, цитирани от ДПА, предаде БТА.

По предварителни данни миналата година финансовите активи на частните домакинства са се увеличили с 393 милиарда евро до рекордните 7.1 трилиона евро. Икономистът от Де Цет банк Михаел Щапел отдава този растеж от 5.9 процента на годишна основа до голяма степен на исторически високия темп на спестяванията.

Много хора запазиха парите си заради опасения от намалено работно време или безработица. Временното блокиране в сектора за търговия на дребно също удари спирачка на потреблението.

Де Цет банк очаква за 2020 г. спестяванията да са достигнали рекордните 16 процента, а банковата асоциация Бе Фау Ер дори прогнозира около 17 процента в началото на декември. Оценките сочат, че частните домакинства в Германия са отделяли 16 или 17 евро на всеки 100 евро разполагаем доход през годината.

По данни на Федералната статистическа служба най-високите нива на спестявания в Германия досега са отчетени през 1991 и 1992 година - 12.9 процента. През 2019 година показателят бе 10.9 процента.

istock
istock

И макар фондовите пазари да се възстановиха сравнително бързо от коронавирусния крах през февруари и март, нарастването на стойността на акциите и взаимните фондове е допринесло само за малка част от увеличението на частните финансови активи.

Бедните домакинства горят бързо спестяванията си

"В крайна сметка растежът на финансовите активи през 2020 година се дължи почти изцяло на изключително високите спестявания в резултат на коронавирусната криза", обобщава Михаел Щапел.

Населението на Германия е около 83 милиона души. От ноември в страната е в сила карантинен режим - баровете, ресторантите, културните и спортните съоръжения са затворени.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg