Американските домакинства са натрупали спестявания по време на пандемията, но тези с ниски доходи горят парите си по-бързо, отколкото семействата с по-високи доходи. Според анализатори така те скоро може да останат без спестявания, ако не бъдат подкрепени от държавата.

До края на октомври едно средностатистическо семейство с ниски доходи вече е похарчило 64% от спестяванията, натрупани тази година, оставяйки им около 236 долара допълнителни парични средства, според доклад, публикуван в сряда от института JPMorgan Chase. За разлика от тях домакинствата с по-високи доходи са загубили само 38% от паричните си натрупвания и са спестили 810 долара.

„Ако тези тенденции продължат, бихме очаквали семействата с ниски доходи да изчерпят балансите си по-рано, отколкото тези с високи доходи“, отбелязват изследователите в доклада.

Проучването на JPMorgan Chase показа, че паричните салда изглеждат „стабилни“ след увеличението от по-рано тази година. Това  в съответствие с отделен доклад, публикуван от Федералния резерв миналата седмица, показващ, че салдата по разплащателни сметки и спестовни депозити са нараснали през трите месеца, приключващи през септември до рекордните 13.4 трлн. долара.

Но поглед върху паричните салда за средното домакинство, което не се влияе толкова от домакинствата с необичайно високи или необичайно ниски салда по сметки, показа по-нестабилна ситуация.

istock
istock

Средното парично салдо за притежателите на разплащателни сметки, изследвани от JPMorgan Chase, се повиши през пролетта, когато правителството разпредели плащанията в брой на повечето домакинства - и оттогава салдата намаляват.

Европейците няма къде да си харчат парите

Тези домакинства биха могли да претърпят нов значителен спад в доходите и разходите в края на годината, когато обезщетенията за безработица изтичат за милиони работници, участващи в програми.

Потребителите преди това са намалили разходите за нетрайни стоки с 12%, след като са загубили обезщетенията за безработица, а тези, които получават обезщетения за безработица, са намалили разходите с 14% през лятото, след като в края на юли изтече срока на действие на обезщетението от 600 долара за безработица в края на юли, отбелязва проучването.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg