По принцип служебното правителство няма и не може да има собствена политика по доходите, включително и за тяхното увеличение, а е длъжно да следва заварената политика, включително действащото законодателство.

Това заяви служебният премиер Гълъб Донев по време на участието си в петъчния парламентарен контрол. 

Донев припомни, че служебното правителство предлага на парламента да приеме т. нар. удължителен закон за бюджета, които да действа до момента, в който съставено редовно правителство предложи свой бюджет. 

Ниските доходи и високата инфлация ескалират недоволство и в България

„Това, което направи служебното правителство по отношение на доходите, за да може да помогне на българските граждани да посрещнат есенно-зимния сезон, е да отпусне допълнителни 20 млн. лева към лица и семейства, които са извън обсега на подпомогнатите за отоплението през зимата. Допълнително са включени 40 хил. лица и семейства“, отбеляза Донев. 

istock
istock

Той допълни, че политиката по доходите е дългосрочна и затова трябва да се разработва и прилага от редовно правителство.

„Към настоящия момент служебното правителство няма право да формира политика по доходите, а прилага политиката такава, каквато е заварена от предходното редовно правителство, с параметрите, които са гласувани от Народното събрание в Закона за държавния бюджет“, каза още служебният премиер. 

Каква минимална заплата предлага бизнесът

Гълъб Донев отговори на въпрос на председателя на парламентарната група на „БСП за България“ Корнелия Нинова, която поиска премиерът да обясни какво предлага служебният кабинет за увеличаване на доходите в настоящия момент.

Нинова посочи, че със замразяването на минималната работна заплата на 710 лева в България ще има около половин милион души, които попадат в графата работещи бедни. Тя допълни, че по време на обсъжданията на бюджета от нейната парламентарна група ще настояват за гласуването на нов социален пакет в помощ на гражданите. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg