Обща стачка, организирана от основните синдикати, блокира преди ден цяла Белгия, същото е положението и в съседна Гърция, като в Атина преустанови работа градският транспорт, такситата и фериботите. Хиляди хора участваха в протеста там с искане за увеличаване на минималната работна заплата. В Гърция тя е 713 евро, но инфлацията там е 12% и това е повод за бурно гражданско недоволство.

В България масов национален протест със социални искания от години не е имало, но високата инфлация и ниските заплати на работещи и служители дават основание на двата най-големи синдиката в България КНСБ и КТ “Подкрепа” да организират национални протестни действия в петък – 11 ноември. Над 25 града и областни центрове ще участват в протестната акция. В София работниците и служителите ще се съберат в 10 часа пред сградата на Народното събрание.

Ще има ли нова минимална заплата

Ниските доходи са основният двигател, който подтикна ескалацията на социалното напрежение, не се чуват синдикалните искания за увеличаване на доходите чрез приемане на Бюджет 2023 г.” – казва д-р Тодор Капитанов, национален секретар на КНСБ.

“Виждаме, че към този момент няма намерение за увеличаване нито на минималната работна заплата, нито да се слага необлагаем минимум на заплатите още през 2023г. Сега работещите са изправени пред ситуация, в която цените нарастват главоломно, инфлацията е почти 20%, а заплащането на повечето места не се променя дори с лев. Това е дневният ред на България – доходите и въпросът как ще прекараме предстоящата тежка зима, която тревожи всички работещи българи. Ние стартирахме реално протестни действия в цялата страна още на 19 септември, още от тогава сме заявили, че ако няма промяна, ще предприемем и по-сериозна крачка.

istock
istock

По време на предизборната кампания през октомври от КНСБ проведоха поредица от срещи с водачи на парламентарни групи и големите политически сили, за да ги запознаят с основните свои искания. "Умишлено стартирахме протестната кампания по време на предизборния период, за да е ясно на всички, че няма как когато влязат в парламента да им дадем 100 дни толеранс, за да извършат промените. Това е причината да стартираме протеста сега, в първият удобен момент. Очакваме партиите да поемат отговорност и исканията на КНСБ и КТ "Подкрепа" да бъдат изпълнени – казва д-р Тодор Капитанов:

Подуправителят на БНБ: Инфлацията се пренася върху заплатите

“18,7% е официално инфлацията в България, но виждаме че основните стоки и услуги, които потребяваме, са поскъпнали с над 40, 50% в повечето случаи, така че личната инфлация е над 50%. Не е тайна, че българите от дълги години сме работещи бедни, но сега сме не просто работещи бедни, но сме най-много работещи и най-бедни. Заради ниските заплати, които са в цялата страна, има голямо текучество на кадри навсякъде. В много случаи работниците напускат страната, но работата не намалява и работата на напусналия трябва да се поеме от оставащия колега. Т.е. един човек върши работата и на останалите, които не са налични в момента. Затова и зачестиха нарушенията с извънредния труд. Има куп въпроси, в които България е на последно място по отношение спазването на Трудовото законодателство. Много са натежалите проблеми относно спазване и гарантиране на трудовите права и, разбира се, доходите.“


Но ако работодателите в индустрията са склонни да реагират на инфлацията с увеличаване на заплащането на работещите, то заради липсата на държавен бюджет за 2023 г. под риск са поставени всички служители в държавните администрации, казва още Тодор Капитанов:

Дянков: Инфлацията е много над нормалното за България

“Сред тях са учителите, хората в библиотеките, държавните агенции, сектор “сигурност”– с полиция и пожарна, въобще цялата администрация, където всички плащания са обвързани само с това, което в бюджетa е предвидено за тях. Няма как да няма увеличение на работните заплати там, в противен случай ще има всенародни протести, защото хората няма да търпят да бъдат мачкани с тези подигравателни доходи, които се залагат за тях.”

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg