Социалните работници и заетите в Бюрата по труда също ще получат допълнителни средства към възнагражденията си чрез Оперативна програма "Развитие на човешките ресурси " /ОПРЧР/ заради кризата с коронавируса.

Това каза за БТА заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

Около 2800 човека от системата за социално подпомагане ежедневно работят под риск на терен, натоварени са така, както и голяма част от хората в здравната система, затова трябва да бъдат подпомогнати, коментира Русинова.

Заетите в Бюрата по труда трябва да получат допълнителни средства, тъй като се очаква натискът върху системата да расте не само заради увеличаването на безработицата, но и заради многото завърнали се в страната българи от други европейски страни, каза заместник-министърът на труда и социалната политика.

Русинова посочи, че ежедневно се следят тенденциите за безработицата, миналата седмица е имало лек ръст, в събота и неделя не е отчетен такъв, няма и масови съкращения на този етап.

Тя изрази надежда фирмите да се възползват от подкрепящите мерки на законодателството за извънредното положение и да няма освобождаване на работници.

От 750 до 1300 безработни се регистрират на ден

Работи се по пакет от мерки, като идеята е хората да бъдат подкрепени и след приключване на критичния период, посочи заместник-министърът на труда и социалната политика.

Пакетът ще е насочен както към работниците, така и към фирмите за преодоляване на икономическите последствия.

iStock
iStock

Мерките трябва да са добре обмислени, защото ще имат ефект върху икономиката на страната ни за години напред, посочи Русинова. Пряко засегнатите сектори ще бъдат подпомагани приоритетно.

Първите допълнителни 1000 лева за медиците ще бъдат получени още този месец заедно със заплатите

Медиците, ангажирани на първа линия в борбата с коронавируса, ще получат първите допълнителни 1000 лева още през март. Това са нето 1000 лева, които като брутно възнаграждение са 1450 лева, уточни Русинова.

Тя посочи, че очакванията са, че допълнителните средства няма да бъдат еднократно плащане, а ще бъдат получавани вероятно няколко месеца, докато продължи кризата. По ОПЧР са отделени 60 милиона лева за целта.

Очаква се да бъдат подпомогнати 14 000 медицински и немедицински специалисти.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg