Цифровото евро може да стане факт в рамките на настоящия Европейски парламент. Целта е значително по-големи търговски и разплащателни обеми да се извършват безкасово. Това обясни в пред  Радио "Фокус" икономистът Румен Гълъбинов.
 
Той подчерта, че в случая водеща роля за регулацията ще бъде на Европейската централна банка (ЕЦБ).
 
"Всички страни-членки на еврозоната и съответно техните Централни банки ще носят отговорност за регулацията в отделните държави. Дигиталното евро се гарантира от ЕЦБ. Дигиталното евро като блокчейн технология прилича на криптовалутите, но не е същото, защото там няма централни банки при криптовалутите, които да регулират тяхното развитие, докато тук в случая е ясно кой стои зад всичко това", обърна внимание икономистът.

Ще заменят ли парите дигиталните валути

По думите на Румен Гълъбинов цифровото (дигитално) евро е вид възможност за обмяна и арбитражи между дигиталното евро и различни криптовалути и с фиатните пари: "Предполага се, че дигиталното евро ще има добра защита на личните данни на хората, а също така срещу измами и кражба на идентичност, или плащане от трето лице, използвайки идентичността на някой друг", коментира още икономистът.
 

istock
istock

Той изрази увереност чрез дигиталното евро да намалеят случаите, свързани с пране на пари и добави, че това е предимство и от гледна точка намаляване на разходите за поддържане на паричното обръщение в еврозоната.
 
"По-добър контрол на входящи и изходящи плащания, проследимост на транзакциите. Блокчейн технологията позволява това да остава винаги следа при подобна транзакции за разлика от други, които и към момента имаме", добави още Гълъбинов.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg