"С Бюджет 2022 се отвори Кутията на Пандора, което не биваше да се прави, да се опитваме да местим от единия джоб - в другия и да създаваме усещането, че реално сме забогатели. Не, не сме забогатели - разпределяме това, което изкарва икономиката, през бюджета". 

Този коментар направи пред БНР икономистът Кузман Илиев.

"Когато започнеш да раздаваш на всички по-гласовити групи, това прави впечатление на други, които се чувстват ощетени, някои виждат възможност, като нададат вой, да получат и те от баницата. Проблемът е, че по този начин не ставаме по-богати, няма как да станем по-богати с една и съща сума пари. Взема се от едни, за да се даде на други - това е цялата философия на бюджета", обясни той.

Икономист: Натискът за вдигане на доходите е очакван

Според него по политически принцип се решава от кого да се вземе и на кого да се даде:

istock
istock

"За съжаление доста далече се стигна с тази робинхудщина. ... Политиците се занимават с едно простичко нещо - рейтинг. Критериите са електорални - независимо кой е на власт. Може да го наричаме модел "джипка", "стартъп", както искаме. Едно и също се случва и това е много жалко".

Повече пари в бюджета за полицаите и охранителите в затворите иска ГЕРБ

По думите на икономиста ще може да се говори за смяна на модела, когато държавата взема не 50%, а 25% от това, което са изкарали с труда си хората:

"Ако вземате повече от 25% от труда на някого, вие му убивате всякакви стимули. Когато раздавате политически, създавате паразитизъм и всяка една група ще си иска по-голямо парче от баницата. Защото всеки иска да получи едни пари на готово"

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg