„С нито един бюджет, никога не можем да сложим край на бедността. С държавен бюджет бедност не се оправя.“ Това каза в интервю за БНР икономистът Стоян Панчев от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП).


Според икономиста опити за това са правени многократно през 20 век и „често е свършвало с кръв и други проблеми“.

Петков: В бюджета е предвидена безпрецедентна помощ за най-бедните

„Що се отнася до гръцки сценарий, това е по-реалистичният вариант за развитието на нещата, докато имаме валутен борд, няма да имаме гръцки сценарий. Ще тръгнем в гръцка посока по-бързо, тоест тази спирачка, тази защита на валутния борд ще падне, ако България влезе в еврозоната. Главният елемент от гръцкия сценарий е влизането, участието на Гърция в еврозоната.“

Панчев отбеляза, че съгласувано няколко групи граждани са се усетили, че „сега е моментът да се протестира, ако не са доволни от парите, които получават от бюджета“.

istock
istock

„Става въпрос за момент с висока инфлация. Аз очаквах още от миналата година, някъде средата, да започне сериозен натиск и към правителството, а и от работещи хора към работодателите за вдигане на заплатите. Като имаме инфлация 9,1%, това значи, че ако от предишния януари досега не са ви вдигнали заплатата, значи реалният ѝ размер е спаднал поне с тези 9%.Този натиск за вдигането на доходите е нещо очаквано“, коментира Стоян Панчев.

Каримански: Има 12 нови предложения, включително за ръст на пенсиите

Икономистът потвърди тезата си, че държавните Covid помощи вече не са необходими и трябва да бъдат премахнати, запазването им сега е „безсмислено и даже контрапродуктивно“, а наличието им в бюджета се дължи на това, че „всякакви такива мерки, включително към бизнеса, лесно се дават, трудно се вземат обратно“.

„Връщането им обратно изглежда има политическа цена, която правителството не е готово да плати.“

При висока инфлация по-добрият начин да се подпомогнат гражданите е да се предприемат облекчения като предлаганото намаляване на ДДС върху някои стоки, смята Панчев.

istock
istock

„Аз по-скоро гледам положително. Това, че Министерството на финансите е против, не ме изненадва. Не виждам какъв е проблемът да се отпусне такъв тип на практика помощ за всички потребители, директно свързана с инфлацията. Това нещо се прави в момента в много европейски държави.“

Какво ще се случи с цените след приемане на еврото

„Очаквам в следващите поне две години цените да останат високи и ако не видим правилни действия и от Европейската централна банка, и от Федералния резерв в Щатите, да продължи ръстът на цените“, посочи в анализа си икономистът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg