"Предложеният законопроект за несъстоятелност на физическите лица може и трябва да бъде усъвършенстван. В противен случай рискуваме да има тежки последици за гражданите, за бизнеса и за съдебната система у нас". Това заяви пред БНР Иван Хаджииванов, председател на Камарата на частните съдебни изпълнители, преди международната конференция на тема "Несъстоятелност на физическите лица".
 
"България е от малкото европейски държави, в които все още няма действащ закон, уреждащ този въпрос. Има предложен от МС проектозакон, който преди дни беше приет на първо четене в НС. Камарата заявява принципната си подкрепа за въвеждане на този институт у нас. Но ако законът не почива на добри европейски практики, съобразени с нашите условия, и не е прецизен, може да има обратен ефект".
 
Според него проектът може значително да се подобри по отношение на процедурата, обхвата, времевите рамки и последици за лицата, които я провеждат, както и по отношение на разноските. Хаджииванов е категоричен, че тежестта на разноските може да се намали значително:
 
"Разходите за събиране на кредитите трябва да са минимални, защото това го плаща длъжникът. Говорим за сравнително най-социалнослабата прослойка на обществото".
 
В канторите има хиляди дела на длъжници, които са потенциални клиенти на този закон, отбеляза още той в интервю за предаването "Преди всички".

Как ще се обявява личен фалит

Според него тази дейност трябва да се заплаща. С този закон се засягат различни интереси, особено на кредиторите, отбеляза Хаджииванов. От камарата ще се опитат да внесат поправките между двете четения на закона и се надяват депутатите да ги приемат.
 

istock
istock

По думите му кредиторите се притесняват от евентуални загуби, затова искат сравнително по-нисък праг на задлъжнялост.
 
"Целта на закона не е да съсипе хората, а да им даде шанс да се изправят и да продължат напред. Този закон не трябва да зацикля, а трябва да започне да работи", допълни той.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg