Европейската служба за борба с измамите препоръча България да възстанови 38 милиона евро и да се спре изплащането на София на още 92 милиона евро по проект за модернизация на ж.п. линията между Костенец и Септември.

Причината,според ОЛАФ, са всевъзможни нередности в осъществяването на проекта, като се допуска липса на технически капацитет на одобрените изпълнители или заблуда при представянето на финансовите им възможности.

Службата се позовава и на текущото разследване на Европейската прокуратура, която подозира злоупотреби с европейски средства и пране на пари, свързани не само с проекта за линията Костенец -Септември, а и с жп линията Оризово -Михайлово, чието обновяване се оценява на 111 милиона евро.

Разследва възможни злоупотреби при проекти за обновяване на железниците ни с европари

В хода на това разследване преди две седмици бяха извършени обиски в София, Бургас, Варна, Стара Загора и Пазарджик. Задържани бяха двама души. От Европрокуратурата съобщиха тогава, че в резултат на фиктивни преводи за кухи компании 5 милиона лева са попаднали в ръцете на лица с криминални досиета.

istock
istock

Съобщено бе и за предстоящи разпити на служители на Националната компания "Железопътна инфраструктура", която е бенефициент по две жп проекта.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg