В Испания правителството официално одобри повишаването на минималната заплата с 8 на сто до 1080 евро. Сайтът на общественото радио и телевизия отбелязва, че стойностите по този показател в Европейския съюз варират от 399 евро в България до 2387 в Люксембург.

Испания е сред десетте страни в Евросъюза с най-висока минимална заплата – 1080 евро, като се има предвид, че годишните плащания са 14, а не 12, както в повечето европейски държави.

Препоръка за минималния доход прие съветът на ЕС

Начело е Люксембург, следват Германия, Белгия, Нидерландия, Ирландия, Франция, Испания, Словения, Кипър, Португалия. В първите пет страни минималното възнаграждение е над 1900 евро. На последните места са Унгария, където заплатата е най-малко 579 евро и България.

istock
istock

Испанските медии отбелязват, че след икономическите трусове миналата година в началото на тази ръст на минималната заплата има във всички страни с изключение на Гърция, където правителството обмисля повишаване между 8 и 10 процента.

Най-голямо е увеличението в Латвия – с 24 процента. В Румъния скокът е с над 17 на сто – до 606 евро, като преди 10 години минималната заплата там е била 158. Подчертава се също, че въпреки последното място на България, за 10 години минималното възнаграждение се е повишило от 159 до 399 евро. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg