От днес започва изплащането на пенсиите за май. Изплащането в пощенските клонове ще продължи не както обикновено до 20-о число, а до  22 май (понеделник).

Според Наредбата за пенсиите и осигурителния стаж пощенските станции изплащат пенсиите и добавките към тях в периода от 7-о до 20-о число на месеца, за който се отнасят.

Когато тези дати са неработни дни, какъвто този месец е случаят и с двете дати, изплащането започва от първия работен ден след това – 9 май, и завършва на първия работен ден след почивния краен срок - 22 май. То ще се извършва съобразно изготвен график, който ще бъде обявен във всяка една от пощенските станции.

Ще се орязват ли пенсии и заплати

Преводите на сумите за майските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени още днес.

Графикът за всички видове плащания, извършвани от Националния осигурителен институт към осигурените лица и пенсионерите, се актуализира всеки месец и е достъпен през интернет страницата на института, рубрика „Календар на плащанията“.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg