Председателят на Федералния резерв Джером Пауъл може би го е казал най-добре, когато се обърна към обществеността на пресконференция след повишаването на лихвите с половин пункт на Федералния комитет за отворен пазар, пише CNBC.
 
„Инфлацията е твърде висока“, каза той. „Разбираме трудностите, които причинява, и се движим бързо, за да ги намалим.“
 
Фед повишава лихвените проценти, за да овладее икономиката, докато потребителите се борят с най-голямото увеличение на цените, наблюдавано от 40 години.

Инфлацията започва да оказва влияние върху очакванията на хората за разходите през следващите месеци, като 61% от американците казват, че се притесняват за финансовото си състояние, според проучване сред повече от 1000 възрастни, проведено от Toluna от 23 до 29 март.
Много американци сега очакват, че ще трябва да харчат повече за редица покупки, от лични грижи и подобрения на дома до преживявания като ваканции.
 
„Както всеки друг път, когато имате промяна в ситуацията, като например промяна в работата си или планирате да си купите жилище, това е чудесно време да прегледате разходите си за последните три до шест месеца“, каза Роджър Ма, сертифициран финансов плановик, основател на базираната в Ню Йорк Lifelaidout и автор на книгата „Работете с парите си, а не с живота си: Как да балансирате кариерата си и личните си финанси, за да получите това, което искате“.

Как да коригирате разходите си
 
Извършването на такъв одит на последните ви разходи може да ви помогне да се уверите, че знаете къде отиват парите ви и да го промените, ако са насочени далеч от вашите финансови цели.
 
Тъй като инфлацията повишава цените толкова бързо, Ма предлага както да проверявате разходите си, така и често да преразглеждате бюджета си.
 
„Планирайте го няколко месеца наведнъж“, каза той.
 
Освен това, тъй като инфлацията е толкова широкообхватна, хората може да се наложи да бъдат креативни в намирането на начини за намаляване на бюджетите си.

Експерт: Хората свалят разходите си за храна, с приоритет са сметките и вноските по кредитите

Ма отбеляза, че е виждал клиенти да анулират някои абонаменти, както и да променят списъците си за пазаруване с хранителни стоки - от закупуване на по-генерични артикули вместо марки до замяна на по-скъпа пържола с по-евтино пиле или дори да се откажат изцяло от месо.
Добрата новина е, че много потребители вече правят необходимите промени в разходите, за да се приспособят към нарастващите цени.

istockphoto
istockphoto

Повече от половината американци казаха, че са готови да опитат нови марки храни и напитки, почистващи препарати и продукти за лична хигиена, за да намалят разходите, а около една четвърт вече са направили промяна, според проучването на Toluna.
 
В същото време, ако имате проблеми с намаляването на разходите, също е подходящ момент да видите дали потенциално можете да спечелите повече пари, каза Ма.
 
Това означава да обмислите смяна на работа или стартиране на странична работа, която може да донесе малко допълнителни пари, за да ви помогне да балансирате разходите.
 
Ма също така предлага тези, които са получили възстановяване на данъци, да го използват за запълване на спестявания, изплащане на дълг или за други финансови цели.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg