Работна група „Защита на потребителите“ ще наблюдава преизчисляването на цените от лева в евро с оглед преодоляване порочната практика на търговците да закръгляват цените нагоре.

Това предвижда Постановление на Министерски съвет за създаване на Координационен съвет за подготовка на Република България за членство в еврозоната. В тази работна група влизат Заместник-министър на икономиката и индустрията и /или председателят на Комисията за защита на потребителите.

Тя ще отговаря и за изготвянето и прилагането на мерки за защита на потребителите, включително и на потребителите на финансови продукти и услуги, в процеса на въвеждане на еврото.

Ще инициира кампания за „честно въвеждане на еврото“. Промените в постановлението се налагат, за да се постигне съответствие със сегашния състав на правителството.

Като членове на Координационния съвет ще бъдат включени заместник министър-председателят по управление на европейските средства и главният секретар на администрацията на Министерския съвет, които ще бъдат ръководители на две от експертните работни групи към Съвета, както и заместник-министър на електронното управление.

Направени са и промени с цел прецизиране и актуализиране на функциите на Съвета, които са насочени към още по-ефективно осъществяване на практическата подготовка на страната ни за присъединяване към еврозоната, пише в мотивите към проекта.

Предвижда се още подгрупа „Пари (банкноти и монети)“, в която се оглавява подуправител на БНБ, и ще отговаря за дизайна на българските евро монети,  адаптирането на софтуера на банкоматите за работа с евро, както и с  предоставяне на евро на финансовите институции и изтеглянето на българските левове от обращение.

istock
istock

Работна група „Макроикономически анализи и публични финанси“ ще прави анализ за ефектите от въвеждането на единната европейска валута. тя се оглавява от вицепремиера по управление на европейските средства.

За превалутирането на финансовите инструменти в евро ще отговаря работна група „Небанков финансов сектор“, която ще се ръководи от член на Комисията за финансов надзор. Подуправител на БНБ ще ръководи групата, която ще отговаря за „Пари платежна инфраструктура и кредитни институции“.

Дацов: Въвеждането на еврото няма да вдигне инфлацията

С приемането на промените допълнително ще се ускори работата по същинската практическа подготовка на страната ни за приемане на еврото, която подготовка според опита на последно присъединилите се към еврозоната държави отнема минимум две години.

В този период се включва и синхронизацията на работата по етапите от националната подготовка с процедурите и сроковете на Европейските институции, разглеждащи степента на готовност за приемане на еврото в страната.

istock
istock

В този смисъл, с оглед реализиране на целта България да стане член на еврозоната от 1 януари 2024 г., е необходимо подготовката й за еврозоната да се ускори и оптимизира, посочва министърът на финансите Росица Велкова.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg