Поскъпването на долара спрямо еврото ще се отрази на цената на енергийните източници, тъй като повечето договори са в американска валута. Това заяви в студиото на „Здравей, България” депутатът от "БСП за България" Румен Гечев в отговор на въпрос засяга ли ни поскъпването на американската валута спрямо еврото.
 
„Традиционно през последните години еврото винаги е било по-скъпо от долара. Но през последните месеци имаше тенденция на еврото и те вече са изравнени. За Европа това означава, че еврото се обезценява спрямо долара.

Спадът на еврото продължава

Добрата новина е, че европейският износ става по-евтин, но вносът на всичко става по-скъп. Търговският дефицит на Европа, в това число и на България обаче, се причинява основно от енергоносители, а там динамиката в цените е висока – затова обезценяването на еврото е притеснително”, подчерта той.
 

istock
istock

По думите му най-притеснителното в случая е именно поскъпването на енергоизточниците. „На световния пазар повечето договори са в долари. И ние, за да купуваме енергийни източници, плащайки в долари – доларът ще ни е по-скъп, когато плащаме в евро. Това означава, че природният газ и петролът – ще са ни по-скъпи”, допълни Гечев. 

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg