"Мярката за помощ за гориво тепърва ще се финализира. Обсъждат се дигитални ваучери. Електронна система трябва да е наясно дали даден потребител може да получи отстъпка. За да се изгради такава обаче ще са нужни месеци, а ние искаме да помогнем сега". Това заяви за "Твоят ден" по NOVA NEWS Ивайло Мирчев, депутат от "Демократична България".
 
Според него най-бързият вариант е помощта да е срещу предоставяне на лична карта. "Има 2 млрд. лева за подпомагане на домакинствата. В рамките на дни ще бъдат представени детайли. Планираме 13 мерки, не искаме да се дават пари на калпак", обясни той.
 
По думите му мярката за горивата ще бъде до края на годината. "Прагът по ДДС искаме да стане от 50 000 - 100 000 лева, а след това и на 166 000 лева. Това ще подпомогне микропредприятията. Бизнесът има право да протестира, но дългосрочни договори е могло да бъдат подписани и преди една година, и преди две. Така сега нямаше да усетят инфлацията.

Цените на горивата тръгват нагоре

Вината не е на бизнеса, а на предната власт, която ги съветваше да излизат на борсата ден напред", подчерта Мирчев. И допълни, че 4 млрд. лева са изплатени на бизнеса като компенсации до момента.
 

istock
istock

"Помощта за бизнеса ще продължи, но това не става с извиване на ръце. Само у нас никой не ги накара да не увеличават цените заради получените компенсации", посочи депутатът.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg