От 1 юни догодина повече хора ще попаднат в системата за социално подпомагане, ще се повишат и размерите на месечните помощи. Те вече ще се изчисляват като 25 процента от линията на бедност, а през 2024 г. като 30 на сто от прага, който ежегодно се актуализира.

От десетилетия, като  база за достъп и за определяне на размерите на помощите се ползва Гарантираният минимален доход, който ще остане в историята. Какви са приетите преди дни от Народното събрание промените в Закона за социалното подпомагане?
 
От социалното министерство изчисляват, че през 2024 година над 115 хиляди ще са хората, които ще получават месечни помощи, сега те са 63 хиляди, а освен това, заради обвързването с линията на бедност, която догодина е 504 лева, се повишават и изплащаните средства.
 
„Ако през 2022 г. едно лице над 65 г. живее само и границата за достъп е била 115,5 лв., то след 1 юни тази граница ще бъде 176,4 лв., съответно и това ще бъде размерът на месечната помощ, ако лицето няма доход.

Друг пример – ако едно лице с трайно намалена работоспособност – 70 и над 70 на сто от границата за достъп през 2022 г., сумата е била 103,5 лв., то след влизане на закона в сила вече границата за достъп ще бъде 157,5 лв. и съответно размерът на получаваната помощ. Така че, ако сравним 103 към 157 лв. ще видим това значително увеличение, като през 2024 г. помощите ще бъдат още по-високи с оглед увеличената линия на бедност за следващата година и съответно увеличения процент към линията на бедност не по-малко от 30%“, обясни заместник- министърът на труда и социалната политика Надя Клисурска пред БНР.
 

istock
istock

Приемането на промените в закона за социалното подпомагане  беше наложително и защото е заложено като условия по втория транш, който страната ни ще поиска по Планът за възстановяване и защото България получаваше редовни критики, че няма адекватни инструменти за подпомагане. До юни ще се приемат и промените в подзаконовата нормативна база, предвиден е по-облекчен достъп и по щадящи рестрикции спрямо хора временно лишени от помощи.
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg