Минималната работна заплата ще остане 710 лв. през следващите месеци, ако бъде приет законът за удължаване на Бюджет 2022. Това заяви пред БНТ министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров.

Той увери, че удължаването на действието на бюджета ще гарантира всички социални плащания, които съществуват към момента като някои дори ще се увеличат, заради заложени автоматични механизми.

Докога ще дават пенсиите в пощата

Така например, ако няма друго решение на редовно правителство, пенсиите ще се актуализират с 12% от 1 юли 2023 спрямо сега действащия механизъм в Кодекса за социално осигуряване.

От началото на 2023 година линията на бедност ще се повиши с 22% и ще стане 504 лв. Това автоматично ще повиши с 22% и всички социални помощи, обвързани с нея, допълни Лазаров.

istock
istock

Според него актуализация на Бюджет 2022 заради инфлацията не се налага, тъй като пенсиите вече са увеличени с изпреварващ инфлацията темп.

Лазаров за пореден път защити решението на служебния кабинет да внесе законопроект за удължаване на Бюджет 2022.

Предлагат промени в швейцарското правило за увеличение на пенсиите


"Служебното правителство следва да произведе честни избори, след което и политическата отговорност да е на редовно избрания кабинет. Сега, обаче, като се вижда, че в някои от политическите субекти като че ли собствената политическа ориентация надделява над националните интереси и потребности, се започнаха апели към служебното правителство да внесе бюджет. Но какъв да е този бюджет?! Бюджетът е финансова рамка на мерки и политики, които ще провеждаш в продължение на година. Служебното правителство не е кабинет с парламентарна подкрепа и политическа окраска, за да извършва конкретните политики", мотивира се той.

istock
istock

Министерството на труда и социалната политика отчита рекордно ниска безработица от 4,2% или 138 000 души.

Докога можем да кандидатстваме за новата помощ за отопление

Предстоят засилени проверки срещу сивата икономика, заради което вече е подобрен капацитета на Главна инспекция по труда.

Около 300 000 души вече са получили помощи за отопление по основната схема като в момента предстои да бъдат отпуснати средства за още 10 000.

Други 50 000, които не отговарят на всички критерии за получаване на средства по основната схема, ще получат 400 лв. еднократна помощ.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg