Промени в Кодекса за социално осигуряване предлагат от „Продължаваме промяната“, които са внесени в НС. Те предвиждат да се осъвремени действащият механизъм за осъвременяване на пенсиите или т. нар. „швейцарско правило“.

Според предложението пенсиите, отпуснати до 31 декември на предходната година, ще се осъвременяват от 1 юли с процент равен на по-голямото от 100% от нарастването на осигурителния доход или 100% от нарастването на индекса на потребителските цени.

В момента действащият механизъм предвижда от 1 юли всяка година пенсиите да се увеличават с процент от сбора от 50 на сто от нарастването на осигурителния доход и 50 на сто от индекса на потребителските цени или инфлацията.

Според депутатите от ПП швейцарското правило е подходящо за държави, чиито икономики вече са постигнали висок етап на развитите и наблюдават сравнително ниски размери на увеличение на доходите и нифлацията.

Предлагат промени в стажа за пенсия

Тъй като вече отпуснатите пенсии са били осъвременявани само с 50% от ръста на осигурителния доход, а в някои години правилото не се е прилагало, се натрупало сериозно разминаване и изоставане на по-отдавна отпуснатите пенсии, пише в мотивите към законопроекта.

istock
istock

Според тях с направеното преизчисление от 1 октомври разликата, дължаща се на осигурителния доход, между старите и новите пенсии е била премахната.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg