Средната нетна заплата в Черна гора възлиза на 800 евро през септември, с 0,1% повече спрямо август, предаде за БТА черногорската агенция МИНА. Увеличението на годишна база е 11,4%.

През септември средната брутна заплата възлиза на 998 евро.

„Като се има предвид, че през септември потребителските цени са се увеличили с 0,8 % спрямо септември, реалните заплати в Черна гора са намалели с 0,7 % през този период“, се казва в прессъобщение на черногорската статистическа служба Монстат.

Черна гора обяви търговията с криптовалута за незаконна

През септември нарастват средните нетни заплати в сферата на професионалните, научните и техническите дейности, преработващата промишленост, изкуството, развлеченията и отдиха, недвижимите имоти, финансовите и застрахователните услуги, хотелиерството и ресторантьорството, селското, горското и рибното стопанство, информацията и комуникации, електро- и газоснабдяването и климатизацията.

istock
istock

От друга страна, през този период заплатите намаляват в областта на гражданското инженерство, водоснабдяването и управлението на отпадъчни води, административните и спомагателни услуги, здравеопазването и социалните грижи, добивната промишленост, държавната администрация и отбраната, задължителното социално осигуряване, търговията на едро и дребно, поддръжката на автомобили и мотоциклети, транспортната и складова дейност и образование.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg