Рязкото увеличение на цените на енергийните ресурси ще продължи поради предстоящи структурни промени, а това ще доведе до допълнително обедняване на гражданите. Това каза за радио „Фокус“ Ваня Григорова, икономически съветник на КТ „Подкрепа“. При намерения за запазване на нивата на минималната работна заплата това ще има сериозни ефекти върху домакинските бюджети, обясни икономистът.
 
„Близо два пъти по-висока от тази, която имаме в момента, трябва да бъде минималната работна заплата, за да покриваме жизнения си минимум.

Тази приблизителна оценка е въз основа на това, че ние няма да продължим да увеличаваме останалите стоки, които е нужно да потребява едно домакинство. Първо, ние трябва да направим значителен скок в минималната работна заплата и след това да продължим да компенсираме цените, които така или иначе ще се увеличават“, допълни Ваня Григорова.
 
Допълнителни средства в домакинските бюджети би имало при връщането на необлагаемия минимум, категорична бе Ваня Григорова.
 
„650 лева минимална работна заплата не е 650 лева разполагаем доход. Неслучайно преди няколко години се опитахме да направим широка обществена кампания за връщане на необлагаемия минимум, което ще даде допълнителни над 50 лева в домакинските бюджети. Това е само и изключително в ущърб на гражданите.

България е единствената страна в ЕС, в която няма необлагаем минимум, а това е начинът, по който да оставиш средства за минимално удовлетворяване на базовите нужди за хората, които работят на най-ниските заплати в страната, а има и хора, които работят за под минимална работна заплата, допълни икономистът.
 

istock
istock

Според Ваня Григорова разликите в стандартите на живот в ЕС могат да бъдат урегулирани. Европейската комисия се е опитала да приеме директива за минималното заплащане, но тя е останала само препоръка, а не задължение.

Ръстът на минималната заплата ще се забави

Ваня Григорова коментира, че за момента няма връзка между покачването на цените и наближаването на еврото.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg