Какви допълнителни възнаграждения през миналата година са получили служителите в администрацията на Министерски съвет, питат депутати от БСП служебния министър-председател Гълъб Донев.

От януари до август на 433-ма служители са изплатени близо 2 млн. лева бонуси, сочи отговорът на премиера.

Това е периодът, в който управлява правителството на Кирил Петков. От август до края на миналата година са дадени още 1,144 млн. лева на 405 служители, когато на власт вече е служебният кабинет, начело с Гълъб Донев.

Става въпрос за възнаграждения за постигнати резултати, които са част от брутната заплата, пояснява Донев. През миналата година министър-председателят, вицепремиерите и министрите не са получили средства за допълнително стимулиране и други финансови стимули и награди, отговаря още служебният премиер.

Такива обаче са получили съветниците в политическите кабинети на министър-председателя и вицепремиерите. По времето на кабинета на Кирил Петков - от началото на годината до август съветниците на премиера са взели 118 529 лева бонуси, тези на вицепремиера по еврофондовете и на министъра на финансите – 4556  лева.

Доста по-сериозна сума са получили като допълнително заплащане служителите в политическия кабинет на вицепремиера по ефективно управление – 40 817 лева.

През следващия период – от август до края на 2022 г. политическият кабинет на служебния премиер е взел бонуси в размер на 20 741 лева, а тези в екипа на вицепремиера по управление на европейските средства – 4238 лева.

Политическият кабинет на вицепремиера по социалните въпроси и служебен министър на труда е получил малко над 7000 лева, а на вътрешния министър – 4141 лева. По време на служебния кабинет няма съветници, с които са сключвани граждански договори, допълва Гълъб Донев.

Какви бонуси за Коледа ще вземат магистратите

По данни на Министерство на отбраната на военнослужещите и на цивилни служители на трудов договор са изплатени награди в размер на 500 лева, а на цивилните служители по допълнителни разписания са изплатени по 250 лева, посочва ресорният министър Димитър Стоянов в отговор на депутатски въпрос. На цивилните служители по служебно правоотношение е изплатено допълнително възнаграждения за постигнати резултати от 500 до 611 лева, а на тези по трудов договор – от 590 до 722 лева.

istock
istock

Общо изплатените бонуси са в размер на близо 17 млн. лева. На заместник-министрите на отбраната и на началника на политическия кабинет на МО са дадени допълнително 1500 лева.

Служебният министър уточнява, че за периода на неговото управление са назначени двама съветници в политическия кабинет, като на един от тях са платени 300 лева, извън трудовото му възнаграждение.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg