По-голямата част от фирмите у нас ще раздадат бонуси за Коледа на служителите си. Това показва експресно проучване на Българската търговско-промишлена палата.

Повечето стимули обаче ще са символични, а 13-ата заплата ще е подарък за много малко от служителите. В същото време 3/4 от бизнеса продължава да изпитва трудности при намиране на специалисти, а очакванията са и през новата година да има ръст в търсенето на кадри.

Кои ще са топ професиите на 2023 г. и накъде ще вървят доходите в отделните сектори на икономиката провери NOVA.

Какви бонуси заради инфлацията дават големите компании

За екипа на Елена Мустакова изминаващата година в компанията за дизайн на мебели, където работи, завърша с десетки изпълнени проекти.

„Занимаваме се с дизайн, основно в хотелския бранш. Всички работим заедно, обсъждаме, динамично е, забавно е”, каза тя.

След труда, идват и резултатите. „Развиваме се на нови пазари, продаваме дизайн на външните пазари. Догодина ни предстои продуктов дизайн”, коментира Геновева Христова – директор на фирма за мебелно обзавеждане.

istock
istock

Затова и в края на годината всичките 40 служители в компанията на Христова ще получат бонуси. Примерът на тази компания ще последва по-голямата част от бизнесът. Над 82% от фирмите ще раздават коледни бонуси на служителите си, показва проучване на БТПП.

Най-много от служителите ще получат бонуси до 200 лв. А по-сериозен коледен подарък – над 1000 лв. – ще има за работещите в едва 14 % от фирмите. И все пак стимулите ще са еднакви или по-високи от миналия декември, отчита бизнесът.

Във фирмата на Елена бонуси ще има за всички, но няма да са еднакви по размер, а ще се раздават според постигнатите резултати, пресмята собственикът.

Какви бонуси за Коледа ще вземат магистратите

„Винаги сме се водили от индивидуалния подход по отношение на служителите – т.е. няма как да са равни. Добрата новина е, че бонусите ще са по-високи от миналата година. Трябва да сме адекватни на пазара” каза Геновева Христова.

Въпреки че повечето компании ще зарадват служителите си с бонус, тази Коледа той няма да надвишава 1/3 от заплатата, показват наблюденията на експертите по подбор на персонал.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg