Когато се впуснете в търсене на перфектните подаръци, които да зарадват децата, играчките със сигурност са начело в списъка.
 
ЕС е нетен вносител на играчки от останалия свят, с играчки на стойност 7,1 милиарда евро, внесени от страни извън ЕС през 2021 г., показват данни на Евростат. Износът извън ЕС възлиза на около една трета от това (2,4 милиарда евро).

Китай е основният вносител на играчки в ЕС
 
Китай е най-големият доставчик на играчки за ЕС, като от там идват 83% от вноса на играчки през 2021 г., далеч пред Виетнам (4%) и Обединеното кралство (2%). Около една пета от вноса на играчки в ЕС отива в Германия (19%), докато за Холандия и Франция отиват съответно 17% и 11%.
 
Обединеното кралство, Швейцария и Съединените щати са водещи експортни дестинации

Българите по-здрави от германците

Основната експортна дестинация, извън ЕС, с повече от една четвърт от износа, е Обединеното кралство (27%), следвана от Швейцария (12%) и Съединените щати (11%).

Евростат
Евростат

Заедно тези страни представляват половината от стойността на износа извън ЕС. Повече от половината играчки, изнесени от ЕС, идват от Чехия (34%), Германия (21%) и Белгия (7%).
 
За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg