Граждани се събраха пред служебния вход на Народното събрание на протест, организиран от КНСБ. Протестната акция е част от инициативата "За по-високи доходи с актуализацията на бюджет 2022", която започна на 23 юни. Сред исканията на протестиращите е ръст на минималната заплата от 710 на 760 лева.

Своите искания за достойни доходи издигат и представители на българската аграрна наука и Селскостопанската академия от София, Троян и Пловдив

Протестиращите носят плакати с надписи "Спрете геноцида над аграрната наука", "Наука не се прави с минимална заплата".

Искат 760 лева минимална заплата от юли

Говорим за 15-20 процента увеличение на доходите, колкото е инфлацията според националната статистика, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров. По думите му исканията на протестиращите са в размер на около 670 млн. лева.

Все пак става дума за над 100 000 души, които работят във всички сектори. Не може главен асистент да получава заплата 870 лева, подчерта той.

БТА
БТА

Тук сме, за да изразим възмущението си към това, как страната се отнася към стратегически важната аграрна наука, която в България има над 140-годишна история, заяви Валентина Васильовна, председател на Федерацията на независимите синдикати (ФНСЗ) към КНСБ. Тя сподели, че в Селскостопанска академия работят над 2000 души, които се трудят всеотдайно, за да може българското земеделие да бъде такова, каквото искаме да бъде. 

Няма друга алтернатива, освен компенсация на доходите с процента на инфлацията

Димитров посочи, че потребителската кошница за седмица е поскъпнала с около 45 процента за година. Поне толкова пари повече в джоба трябва да имаш, за да си толкова богат, колкото си бил миналата година, смята лидерът на КНСБ.

БТА
БТА

Той добави, че са успели да говорят с част от депутатите и повече от половината им искания са внесени за гласуване. Сега предстои да се види дали ще получат подкрепа, посочи той. 

Днес Комисията по бюджет и финанси обсъжда на второ четене актуализацията на държавния бюджет за 2022 г.

За повече финансови новини и други полезни съвети, относно личните ви финанси, може да ни последвате във Facebook, за да не пропуснете нищо интересно от Pariteni.bg